Kun je seks hebben met CP?

Ja dat kan heel goed, aldus de schrijvers van het boekje ‘Kun je seks hebben met CP? 121 antwoorden over seks en CP’. Zij presenteerden hun boekje op 3 oktober tijdens de landelijke dag. Dit boekje kwam tot stand mede door een subsidie van het FWOS.

In een zaal vol volwassen en kinderen ontstaat een leuk en open gesprek over seksualiteit, niet in de laatste plaats door de ontspannen en humoristische presentatie door de auteurs Johannes Verheijden (beleidscoördinator zorg) en Diana Wiegerink (psycholoog). Er valt in de zaal geen enkele twijfel te beluisteren als het om het belang gaat van deze publicatie en de bijbehorende website. Een moeder benadrukt dat het belangrijk is dat er ook aandacht is voor de seksuele ontwikkeling van de jongere kinderen. Haar zoon van tien heeft al vragen over zoenen en dat dat lastig is met zijn beperking. Veel vragen gaan over hoe dit boekje en trainingen professionals gaan bereiken. De zaal noemt onder andere revalidatie artsen en huisartsen voor wie het nog lang niet vanzelfsprekend dat kinderen en volwassenen met CP ook seksuele wensen en verlangens hebben.

In de workshop die de schrijvers daarna geven, mogen deelnemers hun vragen opschrijven. Ook daar is opvallend hoezeer door de open en positieve wijze van presenteren van beide inleiders de deelnemers uitgenodigd worden om het er ‘gewoon’ over te hebben.  Het gesprek gaat over de verkrijgbaarheid van bruikbare en soms noodzakelijke ‘ speeltjes’ en hoe beperkingen seks lastiger kunnen maken. En bijna iedereen doet mee met dit gesprek. Ook  nare ervaringen, komen ter sprake en hoe je jongeren, die ook een cognitieve beperking hebben hierin opvoedt.

Als er een ding duidelijk wordt is het wel hoe zinvol het was om dit boekje te maken. En de aanwezigen hoeven zich geen zorgen te maken over de implementatie.  Er blijkt een reeks activiteiten als trainingen en presentaties gepland en al opgestart te zijn.