Cohen-Kettenis

Peggy T. Cohen-Kettenis studeerde klinische en ontwikkelingspychologie aan de Universiteit van Utrecht en promoveerde in 1980 aan dezelfde universiteit. Vanaf 1987 was zij werkzaam bij de afdeling kinder- en jeugdpsychiatrie van het Universitair Medisch Centrum Utrecht, waar zij in 1993 tot hoogleraar in de genderontwikkeling en psychopathologie werd benoemd.

Van 2002-2013 was zij hoogleraar Medische Psychologie in het VUmc te Amsterdam en daar directeur van het Kennis- en Zorgcentrum voor Genderdysforie.In 2013 ging zij met emeritaat.

In het kader van haar werk op het gebied van psychoseksuele en genderontwikkeling was zij lid van diverse commissies op het gebied van diagnostiek- en behandelrichtlijnen, zoals de Standards of Care (2011) van de World Professional Organization for Transgender Health, een internationale professionele organisatie op het gebied van genderdysforie; richtlijnen op het gebied van geslachtsdifferentiatiestoornissen, in 2006 opgesteld door een internationale consensusgroep op het gebied van de kindergeneeskunde en kinderpsychologie; multidisciplinaire richtlijnen van de Endocrine Society (2009) op het gebied van hormoonbehandeling van personen met genderdysforie, en op het gebied van diagnostiek van genderproblematiek.

Zij was voorzitter van de Gender Identity Disorders subwerkgroep van de American Psychiatric Association, die zich met de DSM-5 criteria bezighield en lid van ICD-11 Working Group on the Classification of Sexual Disorders and Sexual Health van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Peggy Cohen-Kettenis heeft gepubliceerd over de (psycho-)seksuele ontwikkeling, seksualiteit bij jongeren met lichamelijke aandoeningen, genderdysforie, de relatie tussen geslachtshormonen en seksegebonden gedrag en over psychopathologie.

Enkele relevante publicaties:

Jürgensen, M., Kleinemeier, E., Lux, A., Steensma, T.D., Cohen-Kettenis, P.T., Hiort, O., Thyen, U., Köhler, B.; the DSD Network Working Group. Psychosexual development in adolescents and adults with disorders of sex development – Results from the German Clinical Evaluation Study. Journal of Sexual Medicine, 2013; 10:2703-2714

Steensma ,T.D.,. Kreukels, B.P., de Vries, A.L., Cohen-Kettenis, P.T .Gender identity development in adolescence. Hormones and Behavior, 2013, 64,2, 288-297

Olson-Kennedy, J., Cohen-Kettenis, P.T, Kreukels ,B.P. Meyer-Bahlburg ,H.F. Garofalo, R. Meyer, W. Rosenthal ,S.M . Research priorities for gender nonconforming/transgender youth: gender identity development and biopsychosocial outcomes. Current Opinion in Endocrinololy, Diabetes and Obesity, 2016;23:172-179

Vrouenraets, ,  Fredriks,A.M., .Hannema,S.E.,  Cohen-Kettenis, P.T.,  de Vries, M.C. Perceptions of sex, gender, and puberty suppression: A qualitative analysis of transgender youth. Archives of  Sexual Behavior, 2016;45:1697-1703

Bungener, S.L.,  Steensma,T.D.,  Cohen-Kettenis,P.T.,  de Vries A.L.Sexual and romantic experiences of transgender youth before gender-affirmative treatment. Pediatrics. 2017 Mar;139(3)

Updated: 29-08-2017