Van der Meer

Over ons > Bestuur > Dr. Th. van der Meer (secretaris en vice-voorzitter)

Theo van der Meer (1950) studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam. In 1995 is hij cum laude gepromoveerd aan de Rechtenfaculteit van de Vrije Universiteit op een rechtshistorisch proefschrift (Sodoms Zaad in Nederland) over homoseksualiteit in de vroegmoderne tijd.

Hij heeft onderzoeksprojecten op sociaal-cultureel en sociaal-historisch terrein gedaan aan de VU, de University of Chicago, San Francisco State University en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis. Dat heeft geresulteerd in publicaties over uiteenlopende onderwerpen, zoals over daders van antihomoseksueel geweld en homofobie, over Marinus van der Lubbe en de Rijksdagbrand, en over eugenetica en castratie van zedendelinquenten.

In 2007 verscheen zijn biografie van Jhr. Mr. J.A. Schorer, in 1912 de oprichter van Nederlands eerste homo-organisatie. Hij is thans geaffilieerd aan het Meertens Instituut waar hij werkt aan een biografie over de volkskundige P.J. Meertens, ook bekend als meneer Beerta in Voskuils 7-delige romancyclus Het Bureau.